6.09.2012 – Tură de vizitare exocarstul din Piatra Craiului

Descriere:
In masivul Piatra Craiului formele exocarstice clasice (dolinele, uvalele, poliile, etc) lipsesc ori sunt foarte slab reprezentate. Exocarstul intr-un cuvant este specific masivului si este determinat in special de morfologia de creasta.  Principalele forme sunt vaile si lapiezurile.

Vaile carstice sunt cele mai reprezentative forme exocarstice din masiv. Se impart in 4 categorii: vai tip Piatra Craiului, hornuri, torenti carstici si chei. Vaile tip Piatra Craiului, brazdeaza versantul nord-vestic si împreuna cu crestele secundare confera un peisaj inedit masivului. Sunt caracterizati prin inclinatie mai mare de 25 grade, lungimi de 1-1.5km, sunt intrerupte de numeroase saritori si au aspect de chei. Cursurile de apa pe aceste vai sunt toar temporare. Ca exemplu putem mentiona Valea Spirlei, Valea lui Calinet, Valea, Sindileriei si Valea Crapaturi.

Hornurile sunt vai scurte (30-100m),Zaplaz foarte abrupte (panta mai mare de 60 grade). Numarul lor este foarte mare (cateva sute). Cele mai multe se gasesc pe crestele secundare ale versantului nord-vestic, dar si în bazinele de receptie ale vailor depe versantul estic.

Torentii carstici se regasesc pe toata creasta mai putin versantul nord-vestic. Cele mai reprezentative se gasesc in creasta sudica a masivului.

Cheile se gasesc la marginea masivului. Aceste chei pe multe sectoare din punct de vedere genetico-evolutiv au fost în trecut pesteri. Prabusirea tavanului lor a generat actualele chei generand un peisaj spectaculos.

Lapiezurile de stratificatie sunt cele mai specifice Pietri Craiului fiind dezvoltate pe versantul nord-vestic.

Pestera stanciuluiDolinele sunt foarte slab reprezentate, in concluzie doar le mentionez.

La limita intre exocarst si endocarst sunt arcadele. Marturii ale evolutiei carstului din Piatra Craiului ele sau format prin prabusirea plafonului unor cavitati. Doua dintre cele mai reprezentative: Zaplaz si Cerdacul Stanciului constituie obiective ale excursiei noastre.

Traseul incepe la Plaiul Foii. De aici urcam domol pe valea Spirlea pana Cerdacul Stanciuluisub refugiu. Aici urmeaza un urcus mai pronuntat pana la locul de adapost. Locul unde este amplasat refugiul ne ofera o priveliste impunatoare asupre versantului vestic. Dupa un bine meritat moment de repaos reluam urcusul pana la Zaplaz. De aici urmam poteca care se strecoara la baza falezelor si atingem pe rand Umeri Pietri Craiului, Grohotisul Mare, Pestera Stanciului si ultimul nostru obiectiv Cerdacul Stanciului.

Pestera Stanciului are o desfasurare de 85m. Din punct de vedere genealogic face parte din acelas complex carstic in care se integreaza si Cerdacul si pestera din Cerdac. Podeaua este acoperita de bolovani de prabusire. Concretiunile lipsesc aproape cu desavarsire, totusi putem intalni brebenei.

Peisaj din Cerdacul StanciuluiCerdacul Stanciului ne intampina cu arcada ei impunatoare. In interiorul ei este un bolovan imens prabusit din tavanul fostei cavitati. Putem urca aici cu ajutorul scaritei metalice instalate sub arcada. Uitandune inapoi ni se deschide un peisaj unic parca inramat de calcarul alb. In interiorul cerdacului mai exista o pestera dar a carei intrare este puternic inclinata fiind accesibil numai cu ajutorul tenicilor TSA.

De aici urmam acelas traseu retur admirand din alt unghi calcarele din Piatra Craiului.

Caracteristici traseu: 13km lungime, 1250m diferentă de nivel cumulată.

Echipament necesar: echipament de tură de suprafaţă; cine vrea sa viziteze Peştera Stanciului: cască cu sistem de iluminat, bocanci sau cizme, opţional salopetă.

Hartă:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *